A cipődivat, a stylistszakma legérdekesebb szeglete?

Stylistként dolgozom egy budapesti ügynökségnél. A munkám kívülről glamúrnak tűnhet: fotózások, kampányok, showroomban rohangálás, smink, fények. Valójában viszont a divat világa elképesztően gyors, stresszes, és nem bocsátja meg, ha nem vagy topon – kívül-belül.

Pár éve még napi 2-3 kávéval, péksütivel és egy-egy szelet pizzával éltem túl a hetet. A szervezetem viszont egy ponton besokallt. Puffadás, fáradtság, hangulatingadozás – és valahol mélyen tudtam, hogy nem csak a tükörképem kér jeleket.

Egy este, miközben próbáltam kitalálni, hogyan lehetne az egészség témát úgy beilleszteni egy kampányba, hogy az ne legyen „uncsi”, rábukkantam egy gasztroblogra, ami a fekete fokhagymáról írt. Először csak a fotó fogott meg – fekete gerezdek, ragyogó héjjal. Olyan volt, mint egy sötét luxuscikk.

Aztán olvastam: tele van antioxidánsokkal, nem büdös, nem csípős, viszont támogatja az immunrendszert, javítja az emésztést és még az energiaszintet is segíthet stabilan tartani. Ráadásul fermentált, ami kíméletes a gyomorhoz – ami nekem, a péksüti-kávé kombó után, maga a megváltásnak tűnt.

Mit jelent az, hogy fermentált? A fekete fokhagyma valójában nem egy külön fajtája a fokhagymának, hanem a hagyományos fokhagyma átalakított változata. Eredetileg Koreából származik, ahol már évszázadok óta használják mind gyógyászati, mind kulináris célokra. A fermentálás során a fokhagymagerezdeket magas hőmérsékleten (kb. 60-80 °C), párás környezetben tartják 2-3 hétig. Ez alatt az idő alatt elindulnak a természetes enzimatikus és kémiai folyamatok, amelyeknek köszönhetően a fokhagyma színe feketévé válik, az íze pedig édeskés, balzsamecetes jegyeket vesz fel.

A folyamat során csökken a fokhagyma csípőssége és kellemetlen szaga, miközben nő az antioxidáns-tartalma és a szervezetre gyakorolt pozitív hatása. Röviden: a fekete fokhagyma olyan, mintha a fokhagyma intelligens, elegánsabb, selyemruhás verziója lenne.

Megrendeltem. Elsőre szokatlan volt – vagy inkább különleges. Beépítettem a napi rutinba: reggel 1 kapszula utána sok víz. És egyszer csak észrevettem, hogy a reggeli fáradtság nem olyan brutális. Az emésztésem kevésbé hisztizik, és nem mellesleg – ez csak egy plusz – a bőröm is mintha kevésbé lenne fakó.

Nem hiszek csodaszerekben. De azt érzem, hogy a fekete fokhagyma valami olyasmi, ami nem akar látványosan megváltoztatni – csak háttérben támogat. A backstage-ből, mint egy jó sminkes.

Lehet rendelni magát a fokhagymát is, de én kapszula formában szedem (https://www.naturl.hu/fekete-fokhagyma) – egyszerűbb, kényelmesebb, és ugyanazt a hatást adja. Néha azt gondolom, hogy ha a testünk is kifutó lenne, a fekete fokhagyma az a titkos ruha lenne, amit csak a bennfentesek ismernek. Nem hivalkodó, de erős.

Stylistként tudom, hogy a külső fontos – de az igazi stílus belül kezdődik. És ha egy apró fekete gerezd segít abban, hogy jobban érezzem magam a saját bőrömben, akkor én ott leszek mellette minden nap.